Julgranen har ett liv efter jul
Julgranen har ett kort liv som julgran, men som gran har den flera liv.
Först ett liv i skogen tllsammans med många grankompisar. En dag kommer sågen och granarna samlas ihop för transport till SIFs julgransförsäljning vid Saltsjöbaden centrum. Under några veckor pryder julgranen våra hem. Tjugondag Knut och granen dansas ut. För många granar slutar livet här, men hos mig finns det ett liv för granen även efer jul. Ett ”BB”, dagis och en förskola för fiskar, som kan växa upp i trygghet bland täta och stickiga grangrenar utan risk för att bli mat till större hungriga och glupska fiskar.
Jag samlar ihop mina julgranar – en utomhusgran och en inomhusgran – och binder ihop dem ”skavfötters”, det vill säga med topp mot rot och rot mot topp. Granpaketet blir en risvase som placeras under pontonbryggan. Eftersom granpaketet har stor flytkraft är det ganska bångstyrigt att få ner det under bryggan.
Med hjälp av två långa störar skjuter vi in två tunna linor – till exempel flagglinor – under pontonen, en för vardera änden av granpaketet. Med två ordentliga knopar knyts granpaketet fast vid linorna. Fastsättningen görs mitt på linorna, så att man kan dra ner paketet under pontonen samtidigt som man håller emot från andra änden av linorna.
När granpaketet är på plats ska det ligga så nära mitten under pontonen som möjligt. Alla fyra linändar fästs vid pontonen på ett sätt som inte är i vägen för angöring eller förtöjning av båtar. Under själva ”kölhalningen” – när granpaketet sänks – behöver man hjälpa till för att få det att sjunka ordentligt.
Huruvida risvasen faktiskt bidrar till fler fiskyngel kan jag inte bevisa. Däremot har vi konstaterat att det finns gott om småfisk runt bryggan.
latest video
news via inbox
Nulla turp dis cursus. Integer liberos euismod pretium faucibua